Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο βίος και η πολιτεία της οικογένειας Συγγελίδη



Γράφει ο AΡΗΣ ΣΠΙΝΟΣ
Ποιος από εμάς δεν έχει δει στους δρόμους της πολύπαθης πρωτεύουσας, αλλά και των πιο απομακρυσμένων χωριών της Ελλάδος, να κυκλοφορούν τα περιβόητα Citroen ή Scoda ή και ακόμη –ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία που οι νεόπλουτοι Έλληνες ήταν περισσότεροι από τα φανάρια στους δρόμους– τα περίφημα Jeep Chrysler;
Το 1971 ο πατριάρχης της οικογένειας, Γιώργος Συγγελίδης, μέσω ενός φίλου του βουλευτή εκείνης της εποχής, καταφέρνει και παίρνει την αντιπροσωπεία της Citroen στην Ελλάδα για δοκιμαστική περίοδο πέντε χρόνων. Ο πανούργος και έξυπνος κυρ Γιώργης κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει την αντιπροσωπεία μέχρι σήμερα, αλλά να πάρει κι άλλες. Ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, που είχε στις μάντρες του ο Γιώργος Συγγελίδης, από πολύ μικρή ηλικία οι δύο γιοι του, Πολυχρόνης και Γιάννης, έπαιζαν τα πρώτα τους παιχνίδια. Μη φανταστείτε, φυσικά, κουρδιστά κινέζικα από το Jumbo, αλλά ό,τι καλύτερο υπήρχε και ό,τι πιο ακριβό. Τα κέρδη εκείνης της εποχής ήταν τεράστια. Το Αρσάκειο δεν θα μπορούσε παρά να είναι το σχολείο που θα φοιτούσαν τα καμάρια του Γιώργου Συγγελίδη. Η αδελφή τους, Μαρία, φάνηκε από την αρχή ότι δεν θα ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις. Η κοσμική Αθήνα με τα λαμπερά φώτα της ήταν στην ημερήσια διάταξη, ή καλύτερα στη βραδινή της προτεραιότητα. Γι’ αυτό άλλωστε και το μπανάλ Μαρία το έκανε Ρίτσα. Η Θεοδώρα, η… αυτοκράτειρα της οικογένειας, ήθελε η κόρη της να είναι δοσμένη στον θεσμό της οικογένειας. Η ίδια έλεγε σε φίλες της: «Η γυναίκα πρέπει να περιμένει τον άντρα της το βράδυ που θα γυρίσει στο σπίτι κρατώντας τις παντόφλες του στο χέρι».
Περισσότερο γνωστός στο ευρύτερο κοινό είναι ο Πολυχρόνης Συγγελίδης εξαιτίας του γάμου του ή καλύτερα του διαζυγίου του από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ύστερα από έγγαμο βίο τεσσάρων μηνών! Στις 7 Ιουλίου 2005, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει το διαζύγιό τους. Τον Αύγουστο του 2003, κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής κρουαζιέρας με την 20μετρη θαλαμηγό του και παρέα τη γοητευτική και όμορφη βουλευτίνα Μιλένα, εκείνη του ανακοινώνει ότι είναι έγκυος. Ήδη, οι ψίθυροι στους κοσμικούς κύκλους ήταν έντονοι αναφορικά με τη σχέση τους. «Πολυχρόνη, δεν μπορώ να κρατήσω το παιδί και να είμαι ανύπαντρη», του λέει και εκείνος της απαντά «δεν είμαι έτοιμος για γάμο αυτή την περίοδο». Η Μιλένα, κάνοντας μια περιστροφή με το κεφάλι της και κοιτώντας απ’ άκρη σ’ άκρη τη θαλαμηγό, επέμενε πως δεν έχει καμία διάθεση «να ρίξει» τον καρπό του έρωτά τους. Ένα μήνα αργότερα γίνεται ο γάμος. Ο πάμπλουτος Πολυχρόνης Συγγελίδης είχε καθημερινά την γκρίνια της μαμάς Θεοδώρας ότι «η Μιλένα δεν κάνει για σπίτι. Βουλευτιλίκια και οικογένειες δεν ταιριάζουν». Η έντονη πίεση της μητέρας του αναγκάζει τον διάδοχο της αυτοκρατορίας που έχτισε με κόπους ο Γιώργος Συγγελίδης να απαιτήσει σχεδόν εκβιαστικά από τη Μιλένα Αποστολάκη να εγκαταλείψει την πολιτική. Εκείνη αρνήθηκε και ακολούθησε τρικούβερτος καυγάς που για αρκετά χρόνια ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. Με μια διαφορά, όμως. Πάντα έφταιγε η Μιλένα. Η οικογένεια Συγγελίδη εξαιτίας της τεράστιας διαφημιστικής προώθησης, που έκανε στα αυτοκίνητα που πωλούσε, «ήλεγχε» σχεδόν όλες τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και τον περιοδικό Τύπο. Πρωτοσέλιδα αναφέρονταν στη «σπάταλη» Αποστολάκη και στην ανήμπορη για να είναι μητέρα Μιλένα. Από την αρχή η οικογένεια Συγγελίδη δεν μπορούσε να δεχτεί ότι η νύφη τους δεν είναι τουλάχιστον μια απόγονος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Το διαζύγιο Πολυχρόνη και Μιλένας δεν ήταν μόνο επεισοδιακό, αλλά κυκλοφορούσε και σε δόσεις, αφού οι μηνύσεις εκατέρωθεν έδιναν και έπαιρναν. Η Αποστολάκη κατηγορούσε τον Συγγελίδη ότι είχε βάλει «φουσκωτούς» έξω από το σπίτι της για να την παρακολουθούν. Ο Πολυχρόνης απαντούσε ότι αυτό το κάνει για την ασφάλεια του παιδιού του. Η Μιλένα έκανε μήνυση ότι ο Συγγελίδης δεν καταβάλλει τη διατροφή. Αυτός απαντούσε ότι τα χρήματα τα σπαταλά για προσωπικές της απολαύσεις και το σίριαλ συνεχιζόταν τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Σε κάθε κοσμική εμφάνιση στο club της Εκάλης ή σε άλλους δυσθεόρατους κήπους, που περικλείονται από τρίμετρες μάντρες με πέτρα Καρύστου δίπλα στις αστραφτερές πισίνες των βορείων προαστίων, η μαμά Θεοδώρα ήταν πάντα το επίκεντρο των συζητήσεων εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Οι ψίθυροι στα «πηγαδάκια» ακούγονταν έντονα, αλλά κανείς δεν έλεγε τίποτα μπροστά της, ούτε ανέφερε κανείς δημόσια εκείνη τη φήμη για τη χορηγία στον μακαριστό Χριστόδουλο για την εγχείρηση που υπέστη στο Μαϊάμι.
Τα πράγματα ως προς τον «τραυματισμό» του προφίλ της οικογένειας ήρθαν να γίνουν χειρότερα, όταν η Μαρία ή Ρίτσα κατά τα κοσμικά σαλόνια, θυγατέρα της οικογένειας, αποφάσισε να χωρίσει από τον επιχειρηματία Δάβαρη, αντιπρόσωπο της εταιρείας Hyundai. Τα σύννεφα που υψώθηκαν στην οικογένεια ήταν χειρότερα από το «έργο» Πολυχρόνη-Μιλένα. Εκτός από τα του οίκου που είχαν να χωρίσουν, έπρεπε να βρεθεί και ο τρόπος μοιρασιάς μιας τεράστιας περιουσίας που είχε αποκτηθεί, αφού στην ουσία ο Δάβαρης ήταν και συνέταιρος της οικογένειας Συγγελίδη. Το οικογενειακό τραπέζι κάθε Κυριακή στην αμύθητης αξίας βίλα της Εκάλης, που έμενε ο κυρ Γιώργος μαζί με τη συμβία του, ήταν το καθιερωμένο οικογενειακό συμβούλιο. Εκεί στήνονταν όλες οι δουλειές. Εκεί αποφασίστηκε και η ίδρυση της εταιρείας «Σινεργκό» το 1991, μια εταιρεία διαχείρισης, εκμετάλλευσης και κατασκευής ακινήτων.
Οι γνωριμίες της οικογένειας με το ΠΑΣΟΚ ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός που εξασφάλιζε και την επιτυχία αυτής της εταιρείας. Ήδη, από το 1982, τα εκατοντάδες οχήματα της ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά και δεκάδων άλλων δημόσιων οργανισμών ήταν όλα Citroen. Τι θα εμπόδιζε, άραγε, και τη «Σινεργκό» να μεγαλουργήσει; Το μεγάλο «όπλο» της οικογένειας Συγγελίδη ήταν η πρόσβασή της στα ΜΜΕ. Οι προϋπολογισμοί δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των διαφημίσεων που διαχειριζόταν ήταν το διαβατήριο για να τα έχουν καλά εκδότες και καναλάρχες μαζί τους. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων σύντομα ό,τι έχτιζε το νοίκιαζε στο Δημόσιο. Το γυάλινο κτήριο που στεγάζει σήμερα το ΣΔΟΕ, επί της Λεωφόρου Πειραιώς, ανήκει στην πάμπλουτη οικογένεια. Το μαρμάρινο κτήριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας, που φιλοξενεί τους «Αθάνατους» της ΕΟΑ, ανήκει επίσης στην οικογένεια των πολυεκατομμυριούχων Συγγελίδηδων. Το περίφημο κτήριο του ΟΠΑΠ στη Λεωφόρο Κηφισού, αυτό κι αν ανήκει στην οικογένεια Συγγελίδη! Νοικιάστηκε γιαπί στον ΟΠΑΠ, το κατασκεύασε εξ ολοκλήρου ο οργανισμός και πληρώνει από πάνω και 2.000.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό κι αν είναι μέγα σκάνδαλο. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του ΟΠΑΠ, τα κέρδη του μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν περίπου 130.000.000 ευρώ, δηλαδή, περισσότερα από 40.000.000 ευρώ τον μήνα. Και ο οργανισμός αυτός δεν έχει δικό του κτήριο και νοικιάζει του Συγγελίδη! Τα κέρδη ενός μήνα έφταναν για να αγοράσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Ούτε στη Χονολουλού δεν θα συνέβαινε αυτό.
Η φιλία της οικογένειας με τον Σωκράτη Κόκκαλη ήταν και η γέφυρα, με την καλή έννοια, φυσικά, που λέει και ο ποιητής. Ο Γιάννης Συγγελίδης δεν ήθελε να βλέπει τους αγώνες του Ολυμπιακού από την κερκίδα, αλλά από τον θρόνο του προέδρου του ερασιτέχνη. Με προτροπή τού Κόκκαλη ανέλαβε πρόεδρος, αλλά –δυστυχώς ή ευτυχώς– δεν κατάφερε να μείνει για μεγάλο διάστημα, αφού έφυγε σχεδόν απωθούμενος από σειρά ανακοινώσεων που έβγαζαν οι φίλαθλες οργανώσεις του Πειραϊκού Σωματείου, αναφορικά με την ασχετοσύνη με την οποία διοικούσε το σωματείο. Το «διοικούσε», βέβαια, είναι μεγάλη κουβέντα. Αυτοί που ξέρουν πολλά λένε ότι στην ουσία ποτέ η οικογένεια Συγγελίδη δεν ασχολήθηκε με τον Ολυμπιακό. Ένας απόστρατος αξιωματικός ονόματι Γ. Λάμπρου εκπροσωπούσε σχεδόν πάντα τον Γιάννη Συγγελίδη στο Δ.Σ. της ομάδας. Στα 36 συμβούλια που έγιναν μόνο σε δύο παρέστη ο φίλτατος Ιωάννης. Η προβολή του ονόματος που προσέφερε ο Κόκκαλης στην οικογένεια Συγγελίδη διά του Ολυμπιακού ήταν η «κρυφή συμφωνία» για να ασχοληθεί η διαθέτουσα εκατομμύρια ευρώ σε ρευστό χρήμα οικογένεια με τον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η οικογένεια Συγγελίδη πήρε στην Ελλάδα τη διάθεση της αντιπροσωπείας των φινλανδικών τανκς patria. Ως διαχειριστή και άνθρωπο με γνωριμίες που θα κινεί τα νήματα και θα ανοίγει πόρτες προσέλαβε ύστερα από υπόδειξη, όπως λέγεται, του Κόκκαλη το πρώην μεγαλοστέλεχος της ΕΛ.ΒΟ., Μπένι Κούτρο. Πολλά πράγματα δεν πήρε από «δουλειές», σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά δεν πήγε και άσχημα. Οι φήμες λένε ότι η οικογένεια Συγγελίδη σχεδόν αναγκαστικά, αλλά προκειμένου να έχει «πλάτες για τα δύσκολα», συμμετείχε μαζί με άλλους τέσσερις επιχειρηματίες στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στον ΔΟΛ. Η συμμετοχή της ήταν περίπου 3.000.000 ευρώ. Ο «πόλεμος» με την κυβέρνηση Καραμανλή, τουλάχιστον από πλευράς Πολυχρόνη Συγγελίδη, υπήρχαν στιγμές που είχε ξεπεράσει τα όρια.
Στην τηλεφωνική ατζέντα της οικογένειας Συγγελίδη υπάρχουν πρόθυμοι βουλευτές και υπουργοί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν τα δύο αγόρια και τη μονάκριβη κόρη να συνεχίσουν να μεγαλουργούν αυξάνοντας κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Χθες οι «πράσινοι», σήμερα οι «μπλε». Αυτή είναι η ζωή και οι Συγγελίδηδες το γνωρίζουν καλά… Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που τα αδέλφια Συγγελίδη κάνουν -εκτός από τα πριβέ ραντεβού- συναντήσεις στα νότια προάστια και στο κότερό τους καθώς και στο γνωστό στέκι στην παλιά αγορά στη Φιλοθέη με υπάκουους κρατικούς παράγοντες. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν την ισχύ τους. ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΟΥΛΕ ΕΛΛΗΝΑ ΣΚΑΣΕ. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ…
 πηγή :www.paraskinio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου