Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ για το βιολογικό καθαρισμό σε δήμους του ν. Μαγνησίας



Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας σχετικά με την κατασκευή αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στα Καλά Νερά Δήμου Αργαλαστής, καθώς και σε άλλους παραθαλάσσιους δήμους.

Αναλυτικά η ερώτηση επισημαίνει:

«Το Δημοτικό Διαμέρισμα "Καλών Νερών" του Δήμου Αργαλαστής Νομού Μαγνησίας, με 2.000 κατοίκους, που το καλοκαίρι μαζί με τους παραθεριστές ξεπερνούν τις 4.000, αποτελεί ένα από τα σημαντικά παραθεριστικά κέντρα για όλη τη Θεσσαλία, με ξενοδοχεία, ξενώνες, κέντρα εστίασης και άλλα καταστήματα.
Παράλληλα, είναι ένας σημαντικός συντελεστής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του Παγασητικού Κόλπου, αφού δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα ακαθάρτων και βιολογικό καθαρισμό.
Το έργο "Αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός του ΔΔ Καλών Νερών του Δήμου Αργαλαστής" είχε ενταχθεί στο 4ο ΚΠΣ του ΥΠΕΚΑ ακόμη από το 2011, με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ και είχε δημοπρατηθεί η μελέτη του έργου και οι φάκελοι δημοπράτησης βρίσκονταν στη διαδικασία αξιολόγησης. Ξαφνικά το έργο απεντάσσεται, παρόλο που η απορρόφηση του 4ου ΚΠΣ βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.
Ακόμη, να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα αυτού του έργου προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Παγασητικός Κόλπος τους θερινούς μήνες δέχεται σοβαρότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού όλοι σχεδόν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί και τα δημοτικά διαμερίσματα από την Αγριά ως το Τρίκερι στερούνται αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
  • Να επανενταχθεί άμεσα το έργο "Αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός του ΔΔ Καλών Νερών του Δήμου Αργαλαστής"
  • Καθώς και για την ένταξη, χρηματοδότηση και δημοπράτηση αντίστοιχων έργων για τα παραθαλάσσια δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς του Δήμου Αργαλαστής, ώστε να εξασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του Παγασητικού Κόλπου και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου