Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Συνδικαλιστής Δεν Επέτρεψε σε Βουλευτή να Μιλήσει !



Γράφει ο Βασίλης Στεφ. Λάππας

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα και σημαντική λαϊκή μάζωξη με θέμα τα ραδιενεργά απόβλητα της Χαλυβουργίας Βόλου καθώς κι άλλων βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή μας. Στην ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων καθώς κι επιστημονικοί όπως και κοινωνικοί φορείς. Βασικός προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο Καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο κέντρο φυσικών επιστημών «Δημόκριτος» κ. Ανδρέας  Θεοφίλου. Είναι αλήθεια πως με επιστημονική επάρκεια ο κ. Θεοφίλου τοποθετήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο που ενυπάρχει στην πόλη μας από τους αδρανείς ή ελλιπείς ελέγχους για τη μέτρηση των ραδιενεργών σωματιδίων σε μορφή σκόνης που διαχέονται στην ατμόσφαιρα από τις καμινάδες του εργοστασίου της Χαλυβουργίας, όπως και από  το σκραπ στο λιμάνι του Βόλου.  

Παράλληλα, τόσο από τους εκπροσώπους των σωματείων όσο και από τους επιστήμονες επισημάνθηκαν ακόμη τα ελλειμματικά ή και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας που σκόπιμα δεν λαμβάνονται από τη διοίκηση του εργοστασίου «Χαλυβουργία Βόλου» για τους εργάτες και πολύ περισσότερο για τους κατοίκους των πέριξ οικισμών συμπεριλαμβανομένου και της πόλης του Βόλου.  
Με αφορμή λοιπόν, την συγκέντρωση  αυτή που διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» χρήσιμο και αναγκαίο είναι να κατανοηθεί  πως οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν να διεξαχθούν εντατικοί έλεγχοι στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και οι αρχές της πόλης να επιληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούν αξιόπιστα οι πολίτες και ασφαλώς οι κρατικές υπηρεσίες ώστε να επιβάλλουν τα μέτρα που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι στις βιομηχανίες. Η κοινωνική αδράνεια δεν βοηθά και πρέπει να σκεφτούμε πως δεν διακυβεύονται μόνο οι ζωές των εργαζομένων στα εργοστάσια αλλά και οι δικές μας.

Πάντως, για να επανέλθω στη συζήτηση που άνοιξε στο Ε.Κ.Β. την περασμένη Δευτέρα,  είναι αξιοσημείωτο πως ο συντονιστής της συζήτησης ο κ. Κώστας Στεργίου συνδικαλιστής και μεταλλεργάτης  χειρίστηκε σχεδόν υποδειγματικά  τη διαδικασία διαλόγου που αναπτύχθηκε. Μόνο όταν θέλησε να παρέμβει ο νεοεκλεγείς  Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος εκεί ο συντονιστής αρνήθηκε με  πείσμα και αστείες προφάσεις -  «ότι δεν έχουν προσκληθεί πολιτικοί στη σύσκεψη»  -   να του δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί του θέματος για λίγα λεπτά. Αναρωτιέμαι αν θα έπραττε το ίδιο και με τον προσήκοντα ζήλο στην περίπτωση που παρίσταντο  εκλεγμένος βουλευτής του ΚΚΕ. Το κόμμα που στηρίζει επάξια ο  κ. Στεργίου καθώς συμμετείχε και στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Επειδή ο κ. Στεργίου είναι ένας αναμφίβολα δημοκρατικός άνθρωπος με ευαισθησίες και πολιτικό κριτήριο καθαρό,  ειλικρινά πιστεύω πως ήταν μια ατυχής στιγμή για τον ίδιο και η οποία φευ  στιγμάτισε αρνητικά το φινάλε της εκδήλωσης με την εμμονή του στην άρνηση. Είναι τουλάχιστον ανεξήγητη πολιτικά κι ασύμφωνη με τα δημοκρατικά ιδεώδη  αυτή η συμπεριφορά. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είναι ευπρεπές να στερείται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης που δικαιωματικά έχει ο κάθε πολίτης συνεπώς κι ένας βουλευτής, ο οποίος συνάμα εκφράζει στο δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα   και τους πολίτες που τον επέλεξαν για να τους εκπροσωπήσει παντού κι όπου κρίνει ότι επιβάλλεται η παρουσία και η παρέμβασή του.


Αν και λυπηρό, είναι γεγονός, η κομματική εμπάθεια και η ιδεολογική έπαρση να τυφλώνει τους ανθρώπους που εκφράζουν δημόσιο λόγο. Δίχως προκατάληψη αναγνωρίζω πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» κ. Κ. Στεργίου στην προχθεσινή ανοιχτή συζήτηση στο Ε.Κ.Β. απέναντι στον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κ. Αλ. Μεϊκόπουλο με απογοήτευσε καθώς θίγει και «τραυματίζει» τη δημοκρατική νοοτροπία που λογικά πρέπει να καλλιεργεί ο συνδικαλισμός. Ειδικά στις μέρες μας όπου η συνταγματική λειτουργία της δημοκρατίας μας κλονίζεται συθέμελα και πανταχόθεν , περιστατικά τέτοιου τύπου όπως αυτό που συνέβη στο ΕΚΒ την περασμένη Δευτέρα  μόνο θλίψη προκαλούν καθώς  διαπιστώνεται το έλλειμμα ανοχής προς στην αντίθετη άποψη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου