Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Φύλλο και Φτερό από τις Δ.Ο.Υ. Βόλου



 Ρεπορτάζ του Αντώνη Τσελέντη
Πηγή : Εφημερίδα "Ταχυδρόμος"

 
Φύλλο και φτερό γίνονται τις τελευταίες μέρες από την Α΄, Β΄ ΔΟΥ Βόλου όλα τα περιουσιακά στοιχεία των «εγκεφάλων» που εμπλέκονται στο κύκλωμα με το παράνομο στοίχημα.

Η υπόθεση που τις τελευταίες μέρες συγκλονίζει την κοινή γνώμη της Μαγνησίας, όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη και την αρμόδια ελεγκτική αρχή της περιοχής μας, με την ενιαία ΔΟΥ του Βόλου να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης από την πλευρά απόκρυψης εσόδων που έχουν αντληθεί από παράνομες δραστηριότητες. Ο προϊστάμενος της Α΄ Β ΔΟΥ Βόλου Χρ,. Τσαμπρινός επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία για την έρευνα σε βάθος των περιουσιακών στοιχείων των πρωταγωνιστών της υπόθεσης ξεκίνησε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Μία τέτοια υπόθεση, όπως λέει, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο ότι στην υπόθεση ενδεχομένως να εμπλακούν και άλλα ελεγκτικά όργανα, τόσο από τα κεντρικά, όσο και από άντρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Αστυνομίας και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα δείξουν ότι υπάρχουν και άλλες πτυχές της υπόθεσης που ακόμη δεν έχουν δει το φως.

Η έρευνα της ΔΟΥ Βόλου είναι ακόμη στην αρχή και παραμένει άγνωστο πότε θα περατωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως χθες το μεσημέρι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Βόλου είχε στα χέρια του και μελετούσε τις φορολογικές δηλώσεις του φερόμενου ως αρχηγού και των δύο υπαρχηγών του κυκλώματος. Οι έλεγχοι θα αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν καταθέσει τα τελευταία χρόνια, τα περιουσιακά στοιχεία των ίδιων, αλλά και των στενών συγγενικών του προσώπων, προκειμένου μέσα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων να διαπιστωθεί αν τα τελευταία είναι συμβατά με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Είναι επίσης προφανές ότι στον έλεγχο αυτό Αστυνομία και Εφορία θα ανταλλάξουν πληροφορίες, ενώ δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρξουν, να ζητηθεί και η δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω και σε βάθος εξέταση, όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε γνωστό χθες, ότι δηλαδή ο ένας εκ των πρωταγωνιστών του κυκλώματος είχε πάρε - δώσε με τρεις ΔΟΥ. Του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και του Αλμυρού. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ζητηθούν τα φορολογικά στοιχεία «πρωταγωνιστών» από τις ΔΟΥ Αλμυρού και Νέας Ιωνίας, ενώ η όλη υπόθεση θα ανατεθεί σε ελεγκτές της Α΄, Β΄ ΔΟΥ για την εξέταση και διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει αρκετούς που εμπλέκονται στο κύκλωμα στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

Πάντως χθες έμπειρα στελέχη των ΔΟΥ στη Μαγνησία σημείωναν ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, που είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία του Βόλου για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και που η δημοσιοποίηση του ονόματός τους δημιούργησε αίσθηση καθώς θεωρούνταν επιτυχημένοι στο χώρο τους, σημείωναν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν ελεγχθεί κατ’ επανάληψη από τις τοπικές ελεγκτικές αρχές.

Από την άλλη κάποιοι άλλοι από το χώρο του ΣΔΟΕ πρόσθεταν ότι για τα περισσότερα από τα ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ευθύνες για φορολογικές παραβάσεις και ότι η εμπλοκή τους φαίνεται να πηγάζει μόνον από το πάθος τους για μεγαλύτερες αποδόσεις από το παράνομο στοίχημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου