Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Όνειδος και πρόκληση για τη δημοκρατία


Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Έντονες αντιδράσεις για την κάθοδο εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο - Πολιτικές δυνάμεις και υποψήφιοι για την Προεδρία καλούν τους πολίτες να δώσoυν δυναμική απάντηση, προασπίζοντας τα δημοκρατικά θέσμια και τον κυπριακό πολιτικό πολιτισμό
«Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ Χρυσαυγιτών βουλευτών αποτελεί ανάμειξη στις κυπριακές προεδρικές εκλογές»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσκληση που απηύθυνε το ΕΛΑΜ σε ηγετικά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, να παραστούν στη διαδικασία ανακοίνωσης της επιλογής του υποψηφίου του κινήματος για τις προεδρικές εκλογές.
Πολιτικά κόμματα αλλά και υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατήγγειλαν την πρωτοβουλία του ΕΛΑΜ, ενώ χαρακτήρισαν την παρουσία των Χρυσαυγιτών στην Κύπρο ως ανάμειξη στις κυπριακές προεδρικές εκλογές, που αποτελεί πρόκληση προς τις δημοκρατικές παραδόσεις και τα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού λαού.
Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να απομονώσουν τις νεοναζιστικές θεωρίες και ιδεολογίες, καθώς και όσους τις εκπροσωπούν, στηρίζοντας τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.
«Θεωρώ πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας την πρόσκληση σε ηγετικά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής να έρθουν στην Κύπρο και να αναμειχθούν στις προεδρικές εκλογές. Καλώ τους Κύπριους πολίτες, δυναμικά και αποφασιστικά, να απομονώσουν τις όποιες νεοναζιστικές θεωρίες και ιδεολογίες, και με τη στάση τους να δώσουν την απάντηση που αξίζει στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.
Καλώ τους Κύπριους πολίτες να στηρίξουν τις δημοκρατικές δυνάμεις, να στηρίξουν εκείνους τους υποψήφιους οι οποίοι προασπίζονται τη Δημοκρατία» αναφέρει ο Γ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή «αποτελεί όνειδος για την Ελληνική Δημοκρατία. Θα αποτελέσει όνειδος η ανάμειξή τους στα προεκλογικά πράγματα του τόπου μας και για την Κυπριακή Δημοκρατία». Την απάντηση, κατέληξε ο υποψήφιος για την Προεδρία, «πρέπει να τη δώσουν οι πολίτες με δημοκρατικά μέσα, εκφράζοντας και υπερασπιζόμενοι τις δημοκρατικές αρχές του πολιτισμού μας».

Προσβολή για τον τόπο

Σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, καταγγέλλει την ενέργεια του ΕΛΑΜ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προσβολή για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Ο κ. Λουκαΐδης σημειώνει επιπρόσθετα ότι η αναμενόμενη επίσκεψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνει την εκκόλαψη ανάλογων ακροδεξιών ιδεολογημάτων και στην Κύπρο. «Το ΕΛΑΜ, όπως ανακοίνωσε χτες, θα παρουσιάσει τον Υποψήφιο Πρόεδρό του σε εκδήλωση στην οποία ομιλητές θα είναι και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Η παρουσία τους στην Κύπρο συνιστά προσβολή για τον τόπο μας, ο οποίος προδόθηκε από το πραξικόπημα που εκτέλεσαν οι ιδεολογικοί πρόγονοι της Χρυσής Αυγής και που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή», τονίζει ο κ. Λουκαΐδης, για να προσθέσει: «Η επίσκεψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και η συμμετοχή τους σε εκδήλωση του ΕΛΑΜ επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις μας πως στην Κύπρο, εδώ και καιρό, εκκολάπτονται επικίνδυνες ακροδεξιές καταστάσεις. Αναδεικνύει, παράλληλα, τις σοβαρές ευθύνες όλων αυτών που έκαναν πως δεν άκουγαν όταν καταγγέλλαμε τις σχέσεις του ΕΛΑΜ με τον γερμανικό νεοναζισμό και με τη Χρυσή Αυγή.
Καταδεικνύει, επίσης, τις ευθύνες όλων όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποθάλπουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ανοίγοντας τον δρόμο στην αναβίωση της ακροδεξιάς και των συνθημάτων της». Ως ΑΚΕΛ, σημειώνει επιπρόσθετα ο κ. Λουκαΐδης, «προειδοποιήσαμε πολλές φορές όσους έσπερναν ανέμους, πως θα έρθει μια στιγμή που, εξαιτίας τους, όλοι μας θα θερίσουμε θύελλες. Καλούμε τον κυπριακό λαό να γυρίσει την πλάτη στον νεοφασισμό, κατατάσσοντάς τον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Ντροπή και πλήγμα για τους θεσμούς
Την κάθοδο των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το Κίνημα Οικολόγων, εκφράζοντας έντονη αντίθεση στην απόφαση του ΕΛΑΜ, να απευθύνει τη συγκεκριμένη πρόσκληση. «Εκφράζουμε την αντίθεση και τη δυσαρέσκειά μας για την πρόσκληση από το ΕΛΑΜ σε στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής να έλθουν στην Κύπρο, για να τους στηρίξουν στις προεδρικές εκλογές. Κατά την άποψή μας, η ανάμειξή τους στις προεδρικές εκλογές αποτελεί ντροπή και πλήγμα για τη δημοκρατία», τονίζουν οι Οικολόγοι, για να προσθέσουν:
«Η Κύπρος σήμερα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη είναι τις όποιες νεοναζιστικές εκφράσεις και πρακτικές. Το Κίνημα Οικολόγων καλεί τους πολίτες να προστατεύσουν με τη στάση και τις πρακτικές επιλογές τους τη Δημοκρατία, απομονώνοντας ναζιστικά στοιχεία και ομάδες. Εκφραστές τέτοιων ιδεολογιών δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή της Κύπρου». 

Πηγή : Εφημερίδα της Κύπρου : "Σημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου