Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ


Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ
Μετά το πολυήμερο ταξίδι του στη λατινική Αμερική

Η σύγκρουση γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ με τις νέα τροπή που πήρε η υπόθεση θα είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς και το πρώτο καυτό ζήτημα, που θα χειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πολυήμερο ταξίδι του στη λατινική Αμερική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την πολιτική του αντεπίθεση με στόχο να εμπλέξει ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στις διαδικασίες διερεύνησης ευθυνών για τους χειρισμούς στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και να επιτύχει συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και διαφοροποιήσεις στο κυβερνητικό τρικομματικό μπλοκ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και προσωπικά ο πρόεδρός του θα επικεντρώσουν στο ότι επί μακρόν η λίστα Λαγκάρντ παρέμεινε «νεκρή», για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους με καίριες τις ευθύνες και του κ. Βενιζέλου, που χειρίστηκε την υπόθεση ως υπουργός Οικονομικών επί δεκάμηνο. Η πρόταση, που αναμένεται να καταθέσει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, θα κινείται ακριβώς σε αυτή τη λογική, ότι δηλαδή πέραν των προφανών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρέπει να διερευνηθούν και ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Βενιζέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι η δική του πρόταση θα συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ στελέχη του εκτιμούν ότι οι σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή, που είναι μυστικές, θα κρύβουν εκπλήξεις.

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις διεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά, δύο βουλευτές της οποίας (Οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς) διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους και κινούνται περισσότερο στη λογική ότι η προανακριτική δεν πρέπει να περιοριστεί στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ανάλογες υπόγειες διεργασίες εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι εξελίσσεται μία προσπάθεια στήριξης της τρικομματικής κυβέρνησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, που όμως δεν θα έχει ευτυχές τέλος. Προσδοκούν δε σε νέες αποκαλύψεις, που θα τορπιλίσουν την προσπάθεια αυτή.

Τις αποφάσεις για την τακτική και τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στο λεπτό αυτό θέμα θα τις λάβουν τα ηγετικά όργανα εντός των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου