Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Γολγοθάς για το Δήμο Βόλου

Ρεπορτάζ Του Αντώνη Τσελέντη
Η ανατολή του Νέου Έτους βρίσκει την Αυτοδιοίκηση στο πιο κομβικό της σημείο. Οι περικοπές πόρων που θεωρούνται δεδομένες για το 2013, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση και των δράσεων του δημοτικού έργου. Στο Δήμο Βόλου αποφεύγουν τη συζήτηση όπως ο… διάβολος το λιβάνι, όταν γίνεται λόγος για επιβολή νέων τελών, ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα και οι ψυχροί αριθμοί, έτσι όπως αυτοί αποτυπώνονται μέσα από το δημοτικό προϋπολογισμό, δείχνουν ότι όλα όσα ξέραμε τα τελευταία χρόνια, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε όχι μόνον φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο δημοτικό προϋπολογισμό για το 2013 η επιχορήγηση του Δήμου Βόλου προς το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου, το γνωστό ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ, είναι 4.500.000 ευρώ, όταν τη χρονιά που μόλις έφυγε η επιχορήγηση του Δήμου ήταν μεγαλύτερη κατά 1.500.000 ευρώ. Ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και πρώην Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης δεν κρύβει τον προβληματισμό του. Όπως λέει, η επιχορήγηση από το Δήμο μόλις που αρκεί, όπως σημειώνει, για να πληρωθούν οι μισθοί, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι φόροι προς το Ελληνικό Δημόσιο για τους εργαζόμενους της Επιχείρησης. Γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση της επιχορήγησης σημαίνει και περικοπή των δράσεων που υλοποιούμε. Δεν γίνεται, λέει, διαφορετικά. Από κάπου πρέπει να κόψουμε δαπάνες για να τις ισοσκελίσουμε με τα έσοδα. Γι’ αυτό, όπως προσθέτει ο κ. Μαβίδης, ζητήσαμε την οικονομική συνδρομή των αθλητικών σωματείων, για να στηρίξουμε τις αθλητικές υποδομές. Διαφορετικά θα καταρρεύσουμε. Και δεν είναι μόνον ο Αθλητισμός. Στον πυρήνα δράσης του ΔΟΕΠΑΠ είναι ακόμη τα θέματα της παιδείας, της εκπαίδευσης, τα θέματα της προσχολικής αγωγής και του πολιτισμού. Ας ελπίσουμε, προσθέτει ο κ. Μαβίδης, ότι δεν θα αλλάξει κάτι στους παιδικούς σταθμούς και ότι θα συνεχιστεί η επιχορήγηση στα τροφεία. Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα και σε αυτή την ευαίσθητη δομή που παραδοσιακά ασκούν οι Δήμοι με πολύ μεγάλη επιτυχία τα τριάντα τελευταία χρόνια.

Στον αντίποδα, τα πράγματα στην άλλη Επιχείρηση του Δήμου Βόλου, την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ) δεν είναι καλύτερα. Η επιχορήγηση από το Δήμο Βόλου και για την ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ για το 2013 θα είναι μικρότερη απ’ ότι το 2012, καθώς μειώνεται από τα 1.600.000 ευρώ στα 1.400.000 ευρώ. Μειώνεται η επιχορήγησή μας όταν έχουμε αυξήσει το πεδίο των δράσεών μας, λέει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου Βασίλης Κοντορίζος. Δράσεις που έχουν να κάνουν με τον Ξενώνα Αστέγων, με το Δημοτικό Παντοπωλείο, με τις δράσεις του ΚΗΦΗ και με τις δαπάνες που γίνονται για τις εργασίες συντήρησης των κτηρίων και των εγκαταστάσεων όπου φιλοξενούνται οι δομές της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Να θυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η αρμόδια Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου είχε πει ότι η μεσοσταθμική μείωση σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012 είναι 15%, ενώ ενδεικτικό των περικοπών είναι και το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 είναι μειωμένο κατά 10.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2012, ενώ στη συνεδρίαση για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα τέλη να αυξηθούν, αν αλλάξουν, όπως τόνισε, επί το χείρον, τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μέσα στο χρόνο.

Πηγή :Εφημερίδα " Ταχυδρόμος" 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου