Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

O Δήμαρχος Βόλου Προχώρησε σε face lift στη Δημοτική Αρχή !





Επιβράβευσε την καλή δουλειά αντιδημάρχων αλλά και έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους που ίσως είχε «αδικήσει» ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης με τις επιλογές που έκανε για την επόμενη διετία.
Τρεις είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι σε σύνολο δέκα αντιδημαρχιών, ήτοι οι Ηλίας Ξηρακιάς, Δημήτρης Δερβένης και Σωτήρης Χαλκιάς.
Εκτός των τειχών μένουν οι Γ. Καουνάς μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας και Αισωνίας, και Νίκος Στόικος μέχρι τώρα αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας.
Η Νατάσσα Οικονόμου που τοποθετήθηκε στην αντιδημαρχία Καθαριότητας κι Ανακύκλωσης αλλά και με την ευθύνη των διοικητικών υπηρεσιών και το συντονισμό όλων αυτών που εμπλέκονται με την καθημερινότητα του πολίτη, θεωρείται σημαντική αναβάθμιση, σε έναν τομέα που παρουσίασε αρκετά προβλήματα, επί αντιδημαρχίας Χαρ. Τσαμπάζη.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, «Με δεδομένη τη θετική εκτίμησή μας για το έργο όλων των αντιδημάρχων κατά την παρελθούσα διετία, επιχειρούμε σημαντικές τομές στη συνέχεια του δημοτικού έργου, με βάση και τις προτεραιότητες που θέτουμε για την επόμενη περίοδο αλλά και με την πεποίθηση ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του».
Από τους 10 αντιδημάρχους οι επτά θα λαμβάνουν αντιμισθία και τρεις από αυτούς (Χαρ. Τσαμπάζης, Γιάν. Γκουντέλιας και Σωτ. Χαλκιάς), θα βρίσκονται στη θέση τους χωρίς μισθό.

Οι 10 αντιδήμαρχοι

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, αναβαθμίζοντας δραστικά τον τομέα της μέριμνας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η οποία τίθεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για τη νέα περίοδο, η Νατάσα Οικονόμου παραμένει αναπληρώτρια Δήμαρχος και ορίζεται Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας (σπάζοντας έτσι και ένα «άβατο» για τις γυναίκες…).
Ταυτόχρονα αναλαμβάνει το συντονισμό, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους αντιδημάρχους, των υπηρεσιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη (καθαριότητα, πράσινο, συντήρηση, ηλεκτροφωτισμός κλπ), καθώς και τον τομέα της επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως και των σχέσεων με τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Για την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της αυτού, διατηρεί την αρμοδιότητα των Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και των ΚΕΠ.

Δημιουργείται, πλέον, Αντιδημαρχία Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, στην οποία ανατίθεται το βαρύ φορτίο να συνεχίσει την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης των ΟΤΑ και να επιτύχει την ακόμη πιο σφιχτή - μετρήσιμη λειτουργία του Δήμου και των νομικών του προσώπων ως ενιαίου συνόλου, διασφαλίζοντας πρωτίστως, πέραν της μισθοδοσίας του προσωπικού, την αντιμετώπιση των βασικών θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη και τη στήριξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών.
Της ανατίθεται, ταυτόχρονα, η ευθύνη να συνεχίσει τη συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και την προετοιμασία του Δήμου και των νομικών του προσώπων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, πάντα με τη στήριξη της οικείας Διεύθυνσης και σε συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες και ιδιαίτερα την τεχνική υπηρεσία.
Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Ηλίας Ξηρακιάς, ο οποίος αναλαμβάνει και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ο Φώτης Λαμπρινίδης παραμένει Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Η τεχνική υπηρεσία, πέραν από τις τρέχουσες δραστηριότητες, έχει την ευθύνη για την εκτέλεση των σημαντικών έργων που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, καθώς και για την ωρίμανση ολοκληρωμένων σχεδίων και έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Η Αντιδημαρχία Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής, πέραν των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και της Βιώσιμης Κινητικότητας, αναλαμβάνει και την ευθύνη για το σχεδιασμό της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου, με τη στήριξη του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Αναλαμβάνει επίσης το συντονισμό, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους αντιδημάρχους, των υπηρεσιών που σχετίζονται με την υλοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Αντιδήμαρχος παραμένει ο Νίκος Μόσχος, ο οποίος παραμένει και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Η ιδιαίτερη σημαντική αρμοδιότητα του Πρασίνου ανατίθεται στον Παντελή Πελεκάνο, ο οποίος παραμένει και Αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου.
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού παραμένει ο Απόστολος Παντσάς. Παραμένουν επίσης Πρόεδροι, ο Παύλος Μαβίδης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και ο Βασίλης Κοντορίζος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, όπως επίσης η Σούλα Μπαρτζιώκα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Χαρά Αγκρή της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Μάκης Τσάμης του «Μουσείου Αλεξάνδρου Κ.Δάμτσα», αντιστοίχως, καθώς και οι Αντιπρόεδροι και τα άλλα μέλη των Διοικήσεών τους, δεδομένου ότι το έργο όλων κρίνεται ως απολύτως θετικό.
Οι περιορισμένες αλλαγές και τα λίγα κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δημιουργείται Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης. Στην αντιδημαρχία αυτή, πέραν των υπηρεσιών της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και της δια βίου μάθησης και απασχόλησης, ανατίθεται και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και της ΑΝΕΒΟ για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (όχι η τρέχουσα διαχείρισή της) και ο γενικότερος συντονισμός με την ΑΝΕΒΟ.
Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Δημήτρης Δερβένης, στον οποίον ανατίθεται, επίσης, η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, ο επιχειρησιακός ρόλος της οποίας για την αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χώρου αναβαθμίζεται.
Ως Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ θα προταθεί ο Γιάννης Καουνάς, μετά από μια πραγματικά δημιουργική θητεία ως αντιδήμαρχος. Ο Γ.Καουνάς παραμένει, επίσης, πρόεδρος της «ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε», πιστωνόμενος, μαζί και με τα άλλα μέλη του Δ.Σ., την επιτυχή επίλυση του προβλήματος των σφαγείων που προκαλούσε συνεχή οικονομική «αιμορραγία» για το Δήμο.

Με δεδομένο ότι ο Βόλος και η Νέα Ιωνία αποτελούν ενιαία πόλη, με ίδια χαρακτηριστικά, ίδιες πιεστικές ανάγκες και ίδιες προοπτικές ο δήμαρχος ανέφερε ότι , «κάνουμε ένα επιπλέον βήμα για να σηματοδοτήσουμε ακόμη πιο ουσιαστικά αλλά και σημειολογικά την επανένωση, μετά από 64 ολόκληρα χρόνια, της πόλης, με τη δημιουργία ενιαίας τοπικής Αντιδημαρχίας Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας. Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Μπάμπης Τσαμπάζης, στον οποίον ανατίθεται και η αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων.

Ο Σωτήρης Χαλκιάς ορίζεται Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας, ενώ ο Νίκος Στόϊκος, που είχε μια πραγματικά επιτυχημένη θητεία στη συγκεκριμένη Αντιδημαρχία, θα αναλάβει όσους από τους ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς των οποίων την ευθύνη μέχρι τώρα είχε ο Σ.Χαλκιάς, το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές του υποχρεώσεις. Ο Γιάννης Γκουντέλιας παραμένει Αντιδήμαρχος Πορταριάς, Ιωλκού και Μακρινίτσας.
Τα καθήκοντα του Προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ θα τα ασκεί ο δήμαρχος, ενώ Αντιπρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες παραμένει ο Λεωνίδας Μαυρογιάννης. Παραμένει, επίσης, Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Λεωνίδας Αναστασίου.

Τέλος, ο Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι το ποιοι θα προταθούν από τη δημοτική ομάδα για τις θέσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Γραμματέως (αν η ελάσσων μειοψηφία συνεχίσει να μη συμμετέχει στο προεδρείο), καθώς και ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες η Ομάδα Πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου