Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Με δύο αντιλαϊκά νομοσχέδια ανοίγει τις εργασίες της η Βουλή τη Δευτέρα


Με το φορολογικό νομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων ανοίγει τις εργασίες της η Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, την Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θα γίνει η β' ανάγνωση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα εισέλθει στην ολομέλεια την Πέμπτη και υπολογίζεται πως το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει ψηφοφορία επί της αρχής.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά εξυπηρετεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς μεταφέρει ακόμη περισσότερο τα βάρη των φορολογικών εσόδων στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, ενώ ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο με τη μείωση των φόρων και την επέκταση των φοροαπαλλαγών του.

Στη συζήτηση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «αποβλέπει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ» και «διευρύνει δραστικά τη φορολογική βάση μέσω μέτρων, όπως η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων». Ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να διατηρήσει το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συνδεθεί με την έκπτωση των 2.100 ευρώ που χορηγείται στους φορολογούμενους.

Τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου είχε καταγγείλει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία, με βάση τα οποία αποδεικνύεται πως «το 55% - 60% του συνόλου των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, τους κατεξοχήν πιο αντιλαϊκούς».

Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχώς φοροαπαλλάσσεται το κεφάλαιο, αναφέροντας ενδεικτικά: «Το 2003 τα φορολογικά κέρδη που δηλώθηκαν, των νομικών προσώπων, ανήλθαν στα 13 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος που τους επιβλήθηκε ήταν 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 33% των δηλωμένων φορολογικών εσόδων. Το 2008 τα κέρδη ανήλθαν στα 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος στα 4,7 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 24% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, τα οποία παρουσίασαν τα νομικά πρόσωπα του φορολογητέου εισοδήματός τους. Άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη ποσοστιαία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε περίοδο τεράστιας κερδοφορίας».

Επίσης, το ΚΚΕ κατήγγειλε την φοροεπιδρομή σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, την κατάργηση της γκάμας των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).

Το απόγευμα της Τρίτης εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων, που αφορά στο πρώτο κύμα κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργούνται οκτώ φορείς και συγχωνεύονται 197 νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται πως στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη, επανέλαβε τον ισχυρισμό πως με αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο δε θίγεται το κοινωνικό κράτος, αλλά αντίθετα γίνεται πιο σίγουρη και αποτελεσματική η αποστολή των σχετικών φορέων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας πως διευκολύνει την παράδοση των υποδομών και της περιουσίας των συγκεκριμένων φορέων στα επενδυτικά κεφάλαια. Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε πως με διαχειριστικού χαρακτήρα προτάσεις δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αντιδράσουν συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανατρέψουν στην πράξη το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου