Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η Ελλάδα σε κατάσταση ασφυξίας !

Γράφει ο Βασίλης Στεφ. Λάππας

Στις προγραμματικές τοποθετήσεις τους οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός κ Γιώργος Παπανδρέου κατέβαλλαν φιλότιμες προσπάθειες να πείσουν τον ελληνικό λαό πως με την ανάληψη των καθηκόντων τα πράγματα έστω και σταδιακά θα άλλαζαν προς το καλύτερο. Κανείς δεν μιλούσε τότε ακόμη για το εκρηκτικό μάγμα που σωρευόταν στα θεμέλια του οικονομικού και ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και απειλούσαν συθέμελα να προκαλέσουν την κατάρρευση του. Απεναντίας, οι καθησυχαστικές δηλώσεις επηρέασαν την κοινωνία που μάλλον εδραίωσε την πεποίθηση πως πάλι έστω και στο παρά τρίχα θα αποτρέπονταν το εφιαλτικό μα πιθανό ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Ωστόσο, μόλις τα κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσαν την τραγική κατάσταση που εμφάνιζαν τα επιμέρους ταμεία τόσο των ασφαλιστικών οργανισμών όσο και του ίδιου του κράτους στο οποίο παρατηρούνταν δραματική στέρηση εσόδων, τα μαντάτα που άφηναν να κοινοποιηθούν δια της οδού των μέσων ενημέρωσης ήταν ακροθιγώς δυσάρεστα. Με συνέπεια να προκύψει ένας απόλυτα δικαιολογημένος διαπαραταξιακός και κοινωνικός προβληματισμός για το αν θα καταφέρουμε ως χώρα να αποσοβήσουμε τα χειρότερα που ακόμη και σήμερα επαπειλούνται.

Η δυναμική κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου που με τα γεωργικά του μηχανήματα έφραξε για μια ακόμα φορά τους εθνικούς οδικούς άξονες δυσχεραίνοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων κατά προέκταση και την τροφοδοσία της αγοράς σε μια συγκυρία καθόλου εύκολη για την κυβέρνηση όπου διεθνώς παρουσιάζεται σχεδόν αδύναμη να ανταπεξέλθει στις σφοδρές πιέσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρωτοστατούντος του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων της παγκόσμιας αγοράς χρεογράφων (ομολόγων, μετοχών κλπ.), των Οίκων αξιολόγησης πιστοληπτική ικανότητας όπως και των πανίσχυρων πολυεθνικών Μ.Μ.Ε που διαμορφώνουν τις τάσεις στον επίπλαστο και μετέωρο καπιταλιστικό περίγυρο, καθιστούν όλο αυτό το πλέγμα ασφυκτικών σχέσεων και επιδράσεων εξαιρετικά δυσμενές. Οι πιέσεις αυτές επικεντρώνονταν στην εντελώς διαφορετικής αντίληψης πολιτική του Πρωθυπουργού και της κυβερνήσεως, η οποία αντιτίθονταν σε οποιαδήποτε προτροπή για δραστική μείωση μισθών και συντάξεων.

Εύλογα συνεπώς συμπεραίνουμε. πως για την κυβέρνηση η δυνατότητα προώθησης και υλοποίησης των οικονομικών αιτημάτων των ανθρώπων που εργάζονται αναμφίβολα υπό δύσκολες έως αντίξοες συνθήκες στα χωράφια και στα βοσκοτόπια στις ισχύουσες οικονομικές συνθήκες είναι περιορισμένη. Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται αφού τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στα οποία επιδίδονται καθημερινά ισχυρά και υπερεθνικά τραστ χρηματοοικονομικής και πιστωτικής διαχείρισης εξωθούν την καθημαγμένη ελληνική οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη καχεξία και τον λαό της πατρίδας σε περισσότερη φτώχεια κι ανεργία.

Πράγματι έδειχνε κάπως ανακουφισμένος ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος επί των οικονομικών υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου που καταφέρανε να βρουν τρόπο να δανειστούν στις διεθνείς αγορές ομολόγων 8 δις ευρώ προκειμένου να καλύψουν άμεσες τρέχουσες δαπάνες. Και μάλιστα ο δανεισμός αυτός προέκυψε με το ιδιαίτερα επαχθές επιτόκιο της τάξεως του 6,2% και θα πρέπει να γνωρίζουμε πως στη λήξη του πενταετούς διάρκειας ομολόγου το ελληνικό κράτος πρέπει να επιστρέψει στους δανειστές του επιπλέον 500 εκ. ευρώ. Τα οποία εμείς πάλι θα πληρώσουμε. Κατά συνέπεια αντιλαμβάνεσαι ευγενικέ μου αναγνώστη πως για να αντληθούν τα επιπρόσθετα αυτά χρήματα - που αντιστοιχεί σε μια έκτακτη ετήσια εθνική χρηματοδότηση των αγροτών – θα καταβληθούν από το υστέρημα μας.. Είναι πάντως λογικό πως στην παρούσα φάση και μέχρι να προκύψει δυναμικός ή έστω ν΄ ανασυγκροτηθεί ο παραγωγικός ιστός ο δανεισμός καθίσταται αναγκαστική διαφυγή από τη χρεοκοπία.

Επιπροσθέτως, αληθεύει ότι η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή προσπάθησε μέσα από την Εθνική Στρατηγική για τον Αγροτικό Τομέα παραγωγής που προ μιας εβδομάδος ανακοίνωσε να δώσει τους βασικούς άξονες για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κι αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου που θα εξυγιάνει το σύστημα από τις όποιες παρασιτικές διαδικασίες και σχέσεις αναφύονται ανάμεσα στον παραγωγό και στην αγορά και το οποίο παράλληλα θα προστατεύει και θα κατοχυρώνει το – πενιχρό για τους περισσότερους σήμερα - αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, όμως, παρά τις καλές προθέσεις της υπουργού η απελπιστική κατάσταση των φτωχών μικροκαλλιεργητών γης όπως και των κτηνοτρόφων δεν αφήνει περιθώρια για υπομονή από την μεριά τους.

Σίγουρα, την ευθύνη φέρουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν το αγροτικό ζήτημα με όρους απαξιωτικούς, δίνοντας «μπαξίσι» στους αγρότες ανεξάρτητα αν δούλεψαν και παρήγαγαν ή απλώς περιορίστηκαν στην είσπραξη της κοινοτικής επιδότησης με τη διαβεβαίωση ότι ανήκουν στο «Κόμμα»!!! Ακόμα θυμάμαι τον ανεκδιήγητο κ. Χατζηγάκη ως προκάτοχο υπουργό γεωργίας να μοιράζει παρανόμως 500 εκ ευρώ από κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα, ενισχύοντας τη θλιβερή και παντελώς νοσηρή κι αδιέξοδη τακτική του πελατειακού κράτους. Είναι προφανές πως η σημερινή υπουργός απέχει παρασάγγας από την μυωπική λογική συστημικού εκφυλισμού του κ. Σωτ. Χατζηγάκη.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε και να λάβουμε υπόψη μας την χαμηλή ανταγωνιστικότητα που διέπει τα εγχώρια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής τόσο στην ενδοχώρα όσο και στις διεθνείς αγορές, όπου ο συσχετισμός κόστους - ποιότητας και οφέλους καθίσταται για τις εξαγωγές μας βασικός αρνητικός παράγοντας. Έτσι άλλωστε δίνουμε στοχευμένη απάντηση γιατί το εισόδημα των αγροτών συρρικνώνεται ραγδαίως.

Επομένως, η ορθότητα των αντιλήψεων και του σχεδιασμού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να καρποφορήσει μαζί και με τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και σε όργανα ικανής κι αξιόπιστης αντιπροσώπευσης των αγροτών, αποστασιοποιημένα πλήρως από κομματικούς εναγκαλισμούς και παρεμφερείς σκοπιμότητες με τη χρήση των οποίων κλονίζεται τόσο η ουσία του διαλόγου όσο και το αποτέλεσμα του. Μολονότι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη στους αγρότες να καταθέσει επιτέλους μια σαφής άποψη για το αν επιθυμεί να παραμείνουν στην ενεργό δράση καλλιεργητές που διαθέτουν μικρούς κλήρους. Όπως επίσης και πως σκοπεύει να τους αντιμετωπίσει. Ενδεχόμενη αδράνεια και «στοίβαγμα» τους στο σαρωτικό άθροισμα ανεργίας που όλο και μεγεθύνεται αναμφίβολα θα μεγιστοποιήσει εκθετικά το ήδη οξυμμένο πρόβλημα της ανεργίας και θα επιφέρει ακόμα βαθύτερα ρήγματα και κοινωνικές συγκρούσεις.

Εκτιμώ πως η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή ως απόλυτος γνώστης της δυσχερής κατάστασης που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος θα επιληφθεί του ζητήματος με υπευθυνότητα και πολιτική ωριμότητα. Άλλωστε τα περιθώρια στενεύουν και για την ίδια, αφού οι επίδοξοι «σύντροφοι» της καιροφυλαχτούν και στέλνουν ποικίλα μηνύματα, πλαγίως για την ώρα, στον Πρωθυπουργό εντείνοντας τις πιέσεις πάνω του για αντικατάσταση της καθώς επικαλούνται το έλλειμμα πολιτικής εμπειρίας της.

Εύχομαι την ώρα που διαβάζονται τούτες οι γραμμές η νέα βουλευτής και υπουργός που πράγματι κομίζει εκτός από επιστημονική επάρκεια κι εμπειρία κάτι ελπιδοφόρο για την πρόοδο της αγροτικής οικονομίας και το ήθος στην πολιτική ν’ αποτρέψει την πραγμάτωση των συνηθισμένων ραδιούργων επιδιώξεων των κηφήνων της πολιτικής σκηνής. Ασφαλώς η παραμονή στη θέση της θα κριθεί στην εκτόνωση της ασφυκτικής κατάστασης που ζει η χώρα με την απεμπλοκή των δρόμων από την κατάληψη των τρακτέρ δίχως να θιγεί ο αγώνας και το ηθικό των βιοπαλαιστών που οργώνουν την ελληνική γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου