Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο Λαός Υπό το Κράτος του Ζόφου ! *

 Γράφει ο Βασίλης Στεφ. Λάππας

Καθ΄όλη τη διάρκεια των δυόμισι τελευταίων ετών αναπτύχθηκε εσκεμμένα και ενορχηστρωμένα από τους μηχανισμούς ποδηγέτησης της κοινής γνώμης ένα διάχυτο αίσθημα φόβου και τρομοκρατίας, προκειμένου οι πολιτικές αποφάσεις των κέντρων άσκησης εξουσίας που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον και στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται η Wall Street, να επιβληθούν αυτές οι αποφάσεις είτε σιωπηρά είτε με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιστάσεις και εκδηλούμενες αντιδράσεις. Το σχέδιο των ολιγαρχών στοχεύει στην προώθηση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξαναδραποδισμού ευρύτερων λαϊκών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.  Εν μέρει αυτό το εγχείρημα ήταν επιτυχές. Αφού ήδη παρατηρούμε δίπλα μας να ενσκήπτει ζωντανά η τραγωδία που φέρνει η πείνα και η εξαθλίωση. 

Οι δανειακές συμβάσεις που  υπεγράφησαν και ψηφίσθηκαν από το συντριπτικό πλειοψηφικό κοινοβουλευτικό σώμα, αποτέλεσαν το όχημα για να ξεκινήσει  η εφαρμογή των σφοδρών  αντιλαϊκών πολιτικών . Έτσι, είναι αλήθεια, πως παρά την συστηματική προπαγάνδα με την οποία μπολιάστηκε όλο αυτό το διάστημα η κοινωνία, ώστε να δεχτεί ενοχικά και αναπόφευκτα τη γενικευμένη και σαρωτική λιτότητα,  εντούτοις η σκληρή πραγματικότητα για επιβίωση όπως επίσης και ο εξόφθαλμος και απροκάλυπτος κυνισμός των πολιτικών θιασωτών της ιδεοληψίας του ευρωμονόδρομου ήταν φυσικό να προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, το υπαρκτό εσωτερικό πρόβλημα της αναξιοπιστίας και της ανυποληψίας του πολιτικού κατεστημένου επέτρεψε στις δυνάμεις της παγκόσμιας ολιγαρχίας του πλούτου να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή και μέσω κατάλληλων χειρισμών να στρέψουν την "αγανακτησμένη" κοινωνία σε κομματικούς σχηματισμούς που ρέπουν έντονα προς τον εθνικισμό, το λαϊκισμό, την αμετροέπεια, τον υποβόσκοντα φασισμό και τον πασίδηλο εκφυλισμό του πολιτικού ορθολογικού φιλελεύθερου πολιτικού λόγου. 

Είναι προφανές πως το εκλογικό σώμα βρέθηκε ενώπιον της κάλπης απολύτως αιχμάλωτο του θυμικού του. Βασανισμένο και καθημαγμένο από την άγρια υφαρπαγή του εισοδήματος και τη ραγδαία κατεδάφιση των προνοιακών υπηρεσιών και παροχών, το εκλογικό σώμα σύρθηκε σε επιλογές που παρατείνουν τον εγκλωβισμό του στα καλούπια που του θέτουν οι διαμορφωτές και οι μηχανισμοί του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι φοβισμένοι, απελπισμένοι, ανιστόρητοι  και αδιαμόρφωτοι πολιτικά πολίτες κατευθύνθηκαν στην Άκρα ναζιστική Δεξιά και οι νοικοκυραίοι  στον αστικό διπολισμό( Κεντροδεξιά - Κεντροαριστερά). Μέσα σε αυτό το συμπίλημα μοναδική σταθερά παραμένει η πολιτική και οικονομική στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.  Είναι και η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα - θα τολμούσα να πω και στην Ευρώπη - που επιχειρηματολογεί χρησιμοποιώντας λογικά εργαλεία πολιτικής έκφρασης και όχι παράγοντες που συνδέονται με το συναίσθημα και τα αρχέγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Με δεδομένη την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση που σκόπιμα καλλιεργήθηκε, αποσκοπώντας στην αιχμαλωσία του εκλογικού σώματος, οι πιθανότητες και οι δυνατότητες για απελευθέρωση καθίστανται ισχνές αφού προαπαιτούν καταρχάς πολιτική παιδεία, ταξική συνείδηση και ιστορική μνήμη. Τα οποία και τα τρία αποτελούν μεγάλα ζητούμενα στις μέρες μας καθώς η ένδεια και στα τρία  αυτά εφόδια εξηγούν με σαφήνεια την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία.  Η οποία εκφράστηκε με μια ανώδυνη σχετικά φυγή από τα απαξιωμένα κυβερνητικά κόμματα  με μια παράλληλη ιδεολογική μετατόπιση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, "Ανεξάρτητους Έλληνες" κλπ ενώ από την άλλη με έναν υπερφίαλο, άλογο και οπωσδήποτε επικίνδυνο ριζοσπαστισμό προς το ναζιστικό μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής". 

Η Ελλάδα αναμφίβολα διέρχεται το δικό της ζόφο. Εύχομαι να διαψευσθώ μα πολύ σύντομα κι εφόσον παραταθούν και μεγιστοποιηθούν τα ήδη υπαρκτά προβλήματα πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής αντίληψης, - άλλωστε οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες πιο καθησυχαστικές σκέψεις -  πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί με τις ευλογίες και της άρχουσας αστικής τάξης  μια "εξευγενισμένη" κι ελκυστική εικόνα του σύγχρονου εθνικοσοσιαλισμού - φασισμού που θα χρησιμοποιηθεί με εύσχημο τρόπο προκειμένου να αντιπαραταχθεί και να καταπνίξει το συνειδητοποιημένο κίνημα των εργαζομένων που θα θελήσει να τραβήξει το δρόμο της λύτρωσης  προτάσσοντας σε ηγετικό καθοδηγητικό Πολιτικό όργανο το Κ.Κ.Ε..


* Το "Κράτος του Ζόφου" είναι έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα του Λ. Τολστόι στο οποίο περιγράφεται ως εκφραστής του ρεαλισμού - νατουραλισμού - η εγκατάλειψη, η  περιθωριοποίηση και η εξαθλίωση της ζωής στην επαρχία και συνάμα η παράδοση στη δυστυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου