Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση Δρούτσα-Σπίντελεγκερ με θέμα την Ατζέντα 2014

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

επιμέλεια : Φιλικός Εταίρος

Την πρωτοβουλία για την αποστολή κοινής επιστολής προς όλους τους υπουργούς Εξωτερικώνς των κρατών-μελών της ΕΕ έλαβαν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δ.Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα της ενταξιακής πορείας των χωρών της Βαλκανικής με ορίζοντα το 2014.

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών είχε και ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου.

«Σκοπός μας είναι να γίνουν περαιτέρω κοινές κινήσεις. Ελλάδα και Αυστρία έχουν κοινά συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο της περιοχής. Η Αυστρία έχει ένα πολύ πλούσιο παρελθόν και ιστορία στα Βαλκάνια. Οι κοινές δράσεις θα βοηθήσουν ουσιαστικά στο στόχο της ευρωπαϊκής ένταξης», δήλωσε ο κ.Δρούτσας.

Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει διαπιστωθεί πως η δυναμική της πορείας έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια και ότι «το 2014 είναι μία ευκαιρία, είναι ημερομηνία-ορόσημο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. «Ευελπιστούμε ότι η ΕΕ θα αναλάβει τις ευθύνες της για να συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο κ.Σπίντελεγκερ τόνισε ότι το 2010 είναι μια χρονιά ορόσημο, μια κατάλληλη ημερομηνία για να ξεπεραστούν εμπόδια και αποκλεισμοί, προκειμένου να έρθουν τα Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που φέρουν την Τουρκία να σχεδιάζει τη δημιουργία έντασης στο Αιγαίο ο κ.Δρούτσας τόνισε ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι «ενδεικτικές μιας νοοτροπίας που συντηρείται σε κύκλους της γειτονικής χώρας και είναι ενδεικτικές των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Τουρκία». Εξέφρασε μάλιστα την δυσαρέσκεια και τη λύπη του για τα σενάρια αυτά.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ.Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια θα δείξουν την ίδια εποικοδομητική διάθεση και συμπεριφορά με την χώρα μας και πρόσθεσε ότι η ενταξιακή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής ισχύει και για την ΠΓΔΜ, που οφείλει να δείξει θετική στάση στο θέμα αυτό.

Απαντώντας στο ίδιο θέμα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ευαίσθητο αυτό θέμα πρέπει να λυθεί και για να υπάρξει λύση πρέπει να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο με κατανόηση.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η ελληνική πρωτοβουλία για την ενταξιακή προοπτική των γειτονικών χωρών θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου