Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ!!!

Του Μανώλη Μένεγα

“Τι αιτήματα έχουν οι αγρότες;” με ρώτησε στο mail ένας αναγνώστης. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά σίγουρα έχουν άπειρο ελεύθερο χρόνο. Τελείωσαν τα κλαδέματα, στα καφενεία ακρίβυνε ο καφές κι η πρέφα… Εξάλλου στα μπλόκα γίνονται ωραία happenings.Να μην ξεχνάμε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα στις εθνικές οδούς είναι μία από τις παραδόσεις αυτού του μήνα. Κάτι σαν το πατρινό καρναβάλι. Με ρώτησε “κι αν είναι υποκινούμενες”. Τον μάλωσα. Δεν θέλω ν’ ακούω τέτοια λόγια. Το ΚΚΕ δεν κάνει τέτοια πράγματα. Για τι τους πέρασες τους αγρότες; Για Αιγύπτιους αλιεργάτες; Ας κάνουν όσα μπλόκα θέλουν. Με τέτοια οικονομική ανασφάλεια, ούτως ή άλλως ο κόσμος έχει κόψει τις μετακινήσεις. Το πρόβλημα το έχουν οι νταλίκες, που μέχρι να διασχίσουν τη χώρα από παράδρομους, τα προϊόντα τους έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης.

Τι είναι καλύτερο; Ένας δρόμος να κλείνει από αγρότες ή από κατολισθήσεις; Τα τρακτέρ θα φύγουν, μάλλον, σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, αλλά οι βράχοι δείχνουν... μεγαλύτερη κατανόηση. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στο άνοιγμα των δρόμων, οι αγρότες μπορούν να υποστηρίξουν ότι στα μπλόκα γίνεται... ανοιχτή διαβούλευση. Για μόλις ένα δισεκατομμύριο γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Τα οποία θα έπαιρναν οι αγρότες και οι δήθεν αγρότες, των οποίων η μόνη σχέση με την αγροτική παραγωγή είναι τα... "φρουτάκια". Αλλά βλέπετε οι προηγούμενοι έδωσαν προεκλογικά τα λεφτά που χρειάζονταν για την ψηφιοποίηση του μητρώου αγροτών απευθείας στους αγρότες. Κι αυτοί ψήφισαν μαζικά ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη επιτυχία.

Αναγνώστης οδηγός ταξί, μου εξομολογήθηκε την απορία ξένου χειμερινού τουρίστα: - “Ουάου, ποιος έκανε τόσους πολλούς χιονάνθρωπους πάνω στην αούτομπαν;” - Δεν είναι χιονάνθρωποι, μίστερ. Αγρότες είναι σε μπλόκα.

Από την άλλη δεν μπορώ να παραλείψω το διάλογο πατέρα και γιου: - Μπαμπά, ξέρω τι κάνουν αυτοί οι κύριοι που άναψαν φωτιές στη μέση του δρόμου και δεν αφήνουν τα αυτοκίνητα να περνούν. -Μπράβο, παιδί μου. Πώς λέγεται αυτή η κινητοποίηση; - Αγροτουρισμός...

Δεν μας έφτανε το σκοπιανό, με το κλείσιμο τελωνείων πάνε να δημιουργήσουμε και… βουλγαρικό ζήτημα”. Άμα μετονομάσουν κι αυτοί το αεροδρόμιό τους σε “βασιλεύς Φίλιππος”, τότε να σας δω. Αίτημα των αγροτών που αποκλείουν τις συνοριακές εισόδους είναι να χτυπηθούν τα καρτέλ που βαφτίζουν τα βουλγαρικά προϊόντα ελληνικά. Δίκαιο, αλλά δε λύνεται εν μία νυκτί. Εκτός αν της υποδείξουν ποιος είναι αυτός ο κύριος Καρτέλ, να πάει η Μπατζελή να του χώσει δυο χαστούκια. Η πλάκα είναι ότι οι Βούλγαροι διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Και αυτοί μπορεί μέσω Ε.Ε. να τα πάρουν. Αλλά οι αγρότες θα πάρουν... τα βουνά. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα για τον διάλογο κυβέρνησης - αγροτών, αλλά φοβάμαι ότι θα παραμείνει και πάλι εκτός ατζέντας.

Μήπως, λέω μήπως, πρέπει κάποτε η χώρα μας να αρχίσει να παράγει προϊόντα, που θα θέλει κάποιος να τα αγοράσει; Διότι κάποιοι ακόμη νοσταλγούν την εποχή της “απόσυρσης”, που είχε μετατρέψει τους αγρότες σε νεκροθάφτες ροδάκινων και άλλων προϊόντων. Τότε, δηλαδή, που οι δρόμοι της Ημαθίας και της Πέλλας γλιστρούσαν -σαν να είχαν μισό μέτρο χιόνι- από τα ζουμιά των σάπιων ροδάκινων που έσταζαν από τα φορτηγά. Αχ, τι ρομαντική εποχή! Κι εδώ αξίζει ν’ αναφέρω το παράπονο ενός μπάρμαν: - Με τσάκισαν τα μπλόκα των αγροτών... - Και τι σε νοιάζει εσένα, ρε, που έκλεισαν οι δρόμοι; Σου τελείωσαν τα ποτά στην κάβα; - Όχι, ρε, είχα παραγγείλει τέσσερις καινούργιες Βουλγάρες. Του κουτιού… "Πονάμε τους αγρότες", είπε ο Πάγκαλος. Μόνο που από τα χείλη του πληθωρικού αντιπροέδρου το ρήμα αυτό έχει... ενεργητική σημασία. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι αισθανόμαστε πόνο, αλλά ότι τον προκαλούμε!

Φτάνει πια. Καταντά ολίγον εκνευριστική η φιλολογία για τις γονικές παροχές. Ιδίως για εκείνους που το μόνο που έχουν να αφήσουν στα παιδιά τους είναι… η ευχή τους. Αλλά βλέπετε, αυτοί οι απατεώνες φοροφυγάδες εδώ και χρόνια με την ανοχή του κράτους συσσώρευσαν τόσα και τόσα ακίνητα. Και οι αθεόφοβοι δεν θέλουν ούτε τώρα να πληρώσουν ευρώ στην εφορία. Οι μισθωτοί ας κόψουν το λαιμό τους.

Ο Παπακωνσταντίνου πέρασε το εξάμηνο στις εξετάσεις ενώπιον της Ε.Ε., αλλά με βάση. Τσάμπα τα πτυχία και τα διδακτορικά. Στο β΄ εξάμηνο θα δώσει τρία καινούργια τεστ. Και οι επιτηρητές θα είναι τόσο αυστηροί, που δεν θα μπορεί πλέον να βγάλει "σκονάκι". Το χειρότερο είναι ότι, αν ο υπουργός Οικονομίας αποτύχει στις εξετάσεις, θα μείνουν όλοι οι πολίτες στην ίδια τάξη. Των πτωχών. Η είδηση ότι η Standard & Poor's μας απειλεί με υποβάθμιση είναι τόσο εκνευριστική που δεν ξέρεις ποιον να πρωτοδείρεις. Τον Standard ή τον Poor; Ίσως καλύτερα και τους δύο, μην αδικήσω κανέναν!

Η Ξενογιαννακοπούλου προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρήγγειλε προεκλογικά... ο χουβαρδάς Αβραμόπουλος.Αν δεν τα καταφέρει, ας ζητήσει να πληρώσει τα εμβόλια ο προκάτοχός της. Κι αν αρνηθεί, να φάει όλες τις ενέσεις στον πισινό του. Γιατί να πληρώσουμε εμείς τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα μπλέιζερ του Αβραμόπουλου; Ταύτιση απόψεων για το σχέδιο "Καλλικράτης", κατά ο Σαμαράς, υπέρ η Ντόρα. Ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται. Το είχε πει η κοπέλα μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ότι θα είναι "απλός στρατιώτης". Δεν είχε ξεκαθαρίσει όμως ποιος θα είναι ο εχθρός της. Προσοχή. Οι κύριοι Κώστας Μαρκόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο ίδιο κόμμα. Σας το λέω γιατί από τις ένθεν κακείθεν δηλώσεις δύσκολα θα το πίστευε κανείς. Αλλά σε ένα προσφάτως ηττημένο κόμμα είναι σύνηθες φαινόμενο οι εσωκομματικές έριδες. Εδώ τρώγονται στο ΠΑΣΟΚ που θριάμβευσε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Τελικά ήρθε ο χειμώνας, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Λογικό. Λειτουργεί κι αυτός με… ώρα ΠΑΣΟΚ. Με ώρα ΠΑΣΟΚ γίνονται και οι τοποθετήσεις διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς. Όχι, δεν είναι “αργοί” στο ΠΑΣΟΚ. Απλώς… σπεύδουν βραδέως. Αλλού είναι το παράδοξο. Ενώ η ΝΔ είχε ξεκαθαρίσει ότι αν δεν γίνουν οι βελτιώσεις που θα προτείνει δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της Μπιρμπίλη για τα καμένα δάση της Αττικής, ούτε βελτιώσεις πρότεινε και υπερψηφίζει το νομοσχέδιο. Συντονισμός όχι μ..κίες. Ο Πάγκαλος προανήγγειλε επίσης κλείσιμο ή συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Δεν είπε ποιες, ώστε χιλιάδες υπάλληλοι να κάνουν σαν τον Ιούδα... "Μήπως η δικιά μου, κύριε, μήπως η δικιά μου;". Πρόβες έντασης με την Ελλάδα κάνει ο τουρκικός στρατός. Προφανώς στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου του. Δεν ξέρω τι ακριβώς ασκήσεις κάνουν οι γείτονες. Ίσως να εξασκούνται σε υποστολές σημαίας σε βραχονησίδα.

Ξεκίνησε την Παρασκευή στην Άμφισσα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Για προφανείς λόγους, η παρουσία τόσων αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή κάνει τους πολίτες να νιώθουν ότι κατοικούν σε... πεδίο βολής.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να μάθω ποιος έγραψε ότι "η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο"; Αν είναι έτσι ο παράδεισος, να κλείσω θέση γωνιακή στην κόλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου